Framtidens livestreaming - mer innehållsfokus

by Joakim Lindhé - 02/09/2016 - 14:26

Direktsändning är inte längre en lyx som kräver OB-bussar. Vem som helst med en mobil sända direkt och livestreaming är en av de starkaste trenderna inom rörlig bild just nu. Samtidigt börjar tiden bli mogen för ett annat synsätt på innehållet.

Någon kommer säkert ihåg hur svenska Bambuser redan 2007 klev fram som en pionjär på området. Men det kom att dröja innan det tog fart. Inte förrän de senaste två åren har det börjat röra på sig på allvar. Snapchat och Periscope har lyckats bryta ny mark med lättanvända tjänster för ”vanligt folk”, tjänster som på ett tydligt sätt öppnar upp för en kommunikation mellan sändare och tittare.

YellowKid1
Ett mer journalistiskt förhållningssätt är på väg in i eventfilmningarna. Foto: SextonNio.

En viktig del i utvecklingen har också varit att både Youtube och Facebook har anpassat sina tjänster för att livestreaming. Tyvärr har det fått den sorgliga bieffekten att terrorister nu kan direktsända sina attentat, vilket nyligen hände i Frankrike.

Att sända direkt har också blivit ett viktigt konkurrensvapen för olika nyhetsmedier. Idag är tidningsreportar utrustade speciella ryggsäckar ofta före traditionella Tv-kanaler med att få ut rörligt material från nyhetshändelser.

Många företag och organisationer har provat på att sända från olika event. Kvalitén har varit minst sagt skiftande. I början var det mest en fascination över att det funkade, att ljud och bild gick fram -om det nu gjorde det. Dålig uppkoppling, brandväggar och allmänt teknikstrul har höjt blodtrycket hos många som försökt, men som varit för dåligt förberedda.

Journalistik ska höja kvalitén

Erik Tjernström driver Malmöbolaget Frogeye som på några år utvecklats till att bli är ett av Sydsveriges dominerande produktionsbolag i genren. Han tror att tiden nu är mogen för livestreamingen att ta sig upp till en ny nivå. Det handlar om en utveckling och mognad hos både de kunder och produktionsbolagen. Efterhand som att nyhetsvärdet i själva direktsändningen minskar, ökar kravet på innehållet.

YellowKid2
Sammanfattande intervjuer kan komplettera sändningen från eventet. Foto: FrogEye.

 

-Det finns ofta ett väldigt intressant innehåll i de konferenser vi bevakar, men för att kunna göra det rättvisa måste man paketera det rätt. Det behövs mer journalistik, helt enkelt, säger Erik som själv har ett gediget förflutet som nyhets- och samhällsjournalist på SVT och TV4.

-Fortfarande är det så att webb-publiken aldrig är direkt adresserad. Eventet är alltid i första hand riktat till de som på plats sitter i publiken. Det är den stora skillnaden mot när en TV-kanal sänder från ett event.

Hur ser då receptet ut för en lyckad hantering av ett event?
-Det handlar om att rama in upplevelsen, göra korta sammanfattande intervjuer, skriva en artikel, facebookinlägg och twittra från evenemanget. Att få ut relevant information i olika digitala kanaler både före, under och efter evenemanget. Sändningen blir en del av ett större sammanhang. Ett kort inslaget kan locka till sig en publik som är mycket större än den som vill bänka sig för att se en direktsändning vid en speciell tidpunkt.

Johan Windh och Erik Tjernström, FrogEye:

– Görs det på rätt sätt kan det bli explosivt och få vingar. Vi gjorde exempelvis en sändning med en releasespelning med ett band och fick 5000 tittare istället för 50 man hade hoppats på från början.

Teknik sätter fortfarande gränser

Så länge man bara sänder med sin mobilkamera är allt hur enkelt som helst. Svårighetsgraden ökar markant när man vill komma upp en nivå. Mängder av hinder inom både hård- och mjukvara kommer snart att uppenbara sig för den amatör som försöker. Förenklat kan man säga att om man inte göra det mer än någon enstaka gång, är det i dagsläget inte värt att investera tid och pengar för att få det att funka.

YellowKid3
Johan Windh och
Erik Tjernström,
FrogEye.

En viss förenkling är på väg. Nya kameror är på ett annat sätt en tidigare förberedda för livestreaming. Några av de programvaror som tidigare behövts, försvinner. Samtidigt breder fibernäten ut sig. Livestreamingen kan bäddas in på vilken sajt man vill. Frogeye använder sig idag mycket av Youtube Live, men Erik tror att Facebook kommer att bli jättestort. Inget hindrar att man sänder på båda.

 

 

 

För stora företag som vill behålla sin information internt finns lösningar vid sidan om nätjättarna. Exempelvis finns den svenska plattformen SolidTango som säljer en tjänst med en spelare som kan bäddas in så att bara rätt målgrupp kan se sändningen. -Sändningarna på intranät exploderar. Exempelvis kan det vara väldigt effektivt när ett företag ska göra produktlanseringar i flera olika länder samtidigt. 

Videoakademin är inte ett produktionsbolag. Däremot kan vi på alla tänkbara sätt hjälpa organisationer att jobba med rörlig bild. Vi har en rad erfarna experter som täcker upp alla delområden – strategi, innehåll, teknik och spridning.

written by

Videoakademin

Idag kan alla nå ut med rörlig bild. Vi vet hur man lyckas. Videoakademin är inte ett produktionsbolag. Däremot kan vi på alla tänkbara sätt hjälpa organisationer att jobba med rörlig bild. Vi har en rad erfarna experter som täcker upp alla delområden – strategi, innehåll, teknik och spridning.