Tools for impact - kan en idé vara att hoppa i annan tunna?

by Charlotta Rydholm - 17/10/2016 - 09:56

"Att hoppa i galen tunna" har säkert flera av oss hört. Ett ordspråk som kanske inte använts på länge, men något jag praktiserade flitigt förra veckan.

Det fick mig att tänka på en sak. Kanske kan ett kraftfullt verktyg i månadens tema vara att faktiskt hoppa i en tunna. Om inte i en galen variant, så i alla fall i en annan. Ner i en tunna du inte är van vid. För att förstå det du vill förstå, om du sedan vill åstadkomma en hållbar förändring. 

Äh, det gör jag hela tiden kanske du tänker. Grattis! Många av oss sticker ner en tå, en fot eller kanske ett helt ben. Sedan får det räcka. Jag pratar om att hoppa ner helt och hållet, utan att veta vad det kommer att innebära. Förstå för att förändra är både missionen, visionen och verkligheten för mig.

Så kom det sig att jag spenderade ett par timmar med älskade kusinbarnet för att förstå mer av Pokémon Go. Ett helt nytt språk presenterade sig för mig. Göteborgska blandades med engelska. Algoritmer, matematiska termer, klusterfunktioner och strategier betades av i en rasande fart.
När jag väl släppte mina vuxentendenser - på riktigt alltså, inte bara med en tå ner i tioårstunnan och med resten av kroppen kvar i det välkända - hände det något.
Det handlade inte om för eller mot Pokémon Go, det handlade inte om för eller emot digitaliseringen i de ungas värld, det handlade inte om hur undervisningen bör förändras. Det var en helt ny värld. Och ur den kom idéer, tankar, visioner och genomförbara projekt.

Så kom det sig att jag spenderade ett par timmar med min älskade
70-årige pappa, hans mobiltelefon och Instagram. Istället för att jag i alltför många utläggningar berättade om Instagram, hur smart det kan vara att hans indiska sjukhus med bilder kan visa vad de åstadkommer, att världen är digital - "live with it" - så lyssnade jag. På riktigt. På rädslor, på andra möjligheter, på vanor, på gammal ovärderlig kunskap och mycket mer.
Det handlade inte om för eller mot Instagram, det handlade om ett möte mellan två generationer, två kulturer. Och ur det kom en förståelse och en enorm kraft.

Så kom det sig att jag satte mig längst bak i bussen, blev kallad för tant (jag är 42 år) av de som hade tagit bakre delen i besittning. Med äkta nyfikenhet frågade jag dem Vad är en tant egentligen?. Samtalet sprakade och brann och jag missade min hållplats.
Men en sak fick jag med mig. Jag ser framemot att hoppa i fler tunnor. Häng med om du vill. Det är alltid roligare att hoppa tillsammans.

written by

.tobegin

.tobegin