Hur gör jag en podcast?

by Kristoffer Fredriksson - 18/10/2016 - 15:37

En fråga jag fått några gånger är Hur gör jag en podcast? Så här kommer nu en genomgång av 24HR podden Bubblan 2.0s teknik-stack.

Lite enkelt kan man säga att det behövs tre saker för att göra en podcast: 

  1. Ett avsnitt sparat som en MP3a
  2. En server att lägga den på 
  3. Ett RSSflöde att registrera på iTunes

Fast det är klart, eftersom det är webben vi pratar om och inget är varken svart eller vitt, så finns det gott om sätt att komma runt alla tre punkterna. Det får bli till en eventuell framtida bloggpost. Detta kommer handla om det traditionella sättet att podda.   

Ett avsnitt sparat som MP3a

Det går att spela in ljud med vilken mikrofon som helst. Både ett headset eller datorns inbyggda går alldeles utmärkt. Eller så gör man som vi och köper externa mikrofoner som kopplas in i datorn. Bubblan 2.0 har genomgått två faser vad gäller externa mikrofoner.


Fas 1

Yeti USB mikrofon. Funkar okej. Helt klart godkänt om man bara är en person, mindre bra för två som inte vill sitta bredvid varandra och direkt kass om man vill vara fler. Nu dubblar den som resemikrofon och gjorde ett förtjänstfullt jobb på Google I/O

Fas 2

sE Electronics Magneto kondensatormikrofon. OK, jag är verkligen ingen ljudexpert så detta är bara vad jag har hört: En kondensatormick är bättre på att fånga upp ljud nära mikrofonen och strunta i övrigt. De lär även ha lägre brus och ge en djupare klang. 

Focusrite Scarlet 18i8, ett ljudkort med 18 kanaler in och 8 ut. Ljudkortet är designat för digital inspelning och skickar ljudet till datorn via USB 2.0. Mikrofonerna kommer in som var sin kanal i Audacity och där kan man sen gå in och klippa och mixa bäst man vill.

Bordsstativ

Datorn som ljudkortet är inkopplat till är en gammal MacBook PRO 

Mjukvara

Vi spelar in med Audacity. OpenSource program som funkar bra. OBS, det går inte att exportera MP3or out of the box utan det är ett plug-in som skall installeras

Läs lite om hur man piffar upp ljudet i efterhand så att du får till lite proffsigare ljud. Det gå att få till en ganska stor förbättring med ganska lite jobb.

En server att lägga filen på

24HRs webbsa kör på WP så vi tog ett färdigt plug-in som heter Podlove och kör med det. Plug-innet tar hand om att generera en korrekt formaterad RSS som sen kan användas för att...

Ett RSS-flöde att registrera på iTunes

Såg till att registrera oss på iTunes och … tja. iTunes är THE place to be så allt annat kommer automatiskt som en följd av det. Entusiastiska som vi är såg vi ändå till att registrera oss på PocketCast och några till som jag har glömt namnet på. Men som sagt, alla podspelare värda namnet kollar av mot iTunes register.

Google har gjort en (i klassiskt Googlemanér) halvhjärtad satsning på poddar. Stora skillnaden, förutom att iTunes är världsomspännande, är att Google vill hosta ljudfilerna. Detta förmodligen så att de kan använda rösterna till att träna sin assistent. Än så länge är det bara släppt i staterna och frågan är om det komemr bli något mer. 

Bonustips: 

Ekodämpa din inspelningslokal: Häng upp gardiner, gärna veckade, ställ mjuka grejer i hörnen, lägg en tjock matta på golvet, tejpa gamla äggkartonger på dörrar etc etc. 

Respektera dina lyssnare: Klipp bort hostningar, långa pauser, upprepat tjöt, och ummmande och aahhhande

Intromusik: Vi är supernöjda med att ha fått ett proffsigt intro till vår show. Skaffa ett du med. Gör sen gärna som vi gjort att du lägger din introduktion över intromusiken. Folk som lyssnar på poddar tenderar att vilja maximera sin tid.
 
Shownotes: För mig är det detta som skiljer agnarna från vetet. Pratar du om något som finns på webben så lägg en länk till det i dina shownotes. Jag vill inte behöva memorera vad som sades för att sen gå ut och googla det. Jag vet att det är drygt och pilligt att sätta ihop en länklista men jag anser att det återigen handlar om respekt för dina lyssnare.

Självklart har vi spelat in ett avsnitt av Bubblan 2.0 som handlar om just hur det är att podda. 
Lyssna här 

written by

24HR