Anna Benckert, UX Designer - Från datorn i väggen till IKEA

by William Wikner - 06/12/2016 - 10:48

Om du har haft bilden av en UX-designer som sitter fastklistrad vid en datorskärm och frenetiskt kodar fram en produkt så bör du lyssna på Anna Benckert. Även fast själva systemutvecklingen är en stor del i framställandet av designlösningar betonar Annas historia en arbetsprocess och förhållningssätt gentemot design som innefattar så mycket mer. Vi träffas i ett av mötesrummen på Media Evolution City.

Ingen dag är den andra lik i mitt jobb. Vi får uppdrag av olika delar av IKEA som ser olika ut beroende på vilken typ av uppdrag det är. Det är mycket inläsning av befintligt researchmaterial, åka till varuhus och prata med medarbetare och göra intervjuer. Sen går vi igenom allt material och ser vad det är för beteende människor har och vad som saknas och inte saknas och mappar upp en customer journey. Så den största delen är att visualisera och iterera olika idéer. Så jag jobbar med koncepten som sen går vidare till produktion.  

Vi jobbar också ofta efter en modell som heter SCRUM. Fördelen är att alla vet vad alla gör och alla tar ansvar för sitt eget genom hela designprocessen. Utifrån SCRUM kan man vara flexibel och slänga om prioriteringsordningen under projektets gång efter behov


De designprojekten Anna arbetar inom är med andra ord en lång och omfattande process. På frågan om vad det är Anna tycker är roligast med sitt jobb är det precis det som är anledningen.

Vad som är roligast är att det är så många faser och att vi kan jobba noggrant, på riktigt och väldigt nära kunden. Design för mig är att göra saker bättre. Något är oftast gjort så hur kan vi förbättra det. Det är den här variationen och ett bra flöde genom alla faser. Även det faktumet att projekten är så olika med allt från ett VR storyboard-projekt till rena abstrakta kunskapsprojekt. Jag tycker faktiskt att jag har världens roligaste jobb.

Annas väg till sin roll på IKEA har gått genom ett antal olika länder och branscher. Men enligt hon själv så har hon länge arbetat med design ur en interaktionsaspekt.

Jag tror att jag jobbade med interaktionsdesign mycket längre än vad jag själv förstod. Någon riktig tydlig linje om vart jag ska eller precis vad jag ska göra har jag aldrig haft. Det har blivit mer som ”det här tycker jag är roligt” och så har jag hamnat där. Så jag har bara följt min lust helt enkelt mot vad jag tycker är roligt.                                                                                                             

Men när Anna tänker tillbaka finns det ett tillfälle som hon misstänker var den verkliga avtryckaren till en karriär inom interaktionsdesign.

När jag hade en praktikplats i Amsterdam besökte jag Stedelijk, ett museum för modern konst. I ett av rummen fanns det en skärm med ett tangentbord som satt fast i väggen, långt innan UX eller intraktionsdesign var begrepp. Så jag gick fram till den här konstinstallationen och skrev ”hello” och den svarade tillbaka. Det blev som en ”epiphany” och det kändes spännande och otroligt kul. Så jag tror att någonting hände med mig där.

Anna åkte till Amsterdam efter studier inom grafisk design i London. Innan hon började plugga skapade hon företagspresentationer och har också arbetat med film i Stockholm. Det har också blivit en sväng till Oslo där hon startade upp den digitala delen av en befintlig design byrå. Men förutom det första mötet med skärmen på Stedelijk var Amsterdam betydelsefullt på ett annat sätt.

Jag jobbade på en designstudio i Amsterdam när CD-rom började komma mer och mer. Där jobbade en avdelning med utbildning för då var webben och multimedia så nytt så många gick kurser för att lära sig att skriva och designa för webb. Vi som jobbade på företaget var lärare för de här kurserna. Så det var där som jag liksom började.

När Anna sen landade i Malmö började en ny betydelsefull period.

Jag startade bolag och satt på MINC vilket faktiskt var ganska tuffa år. Där fick jag jobba med hela fasen med business och affären i det hela som kommer med att vara entreprenör. Om mina år innan det hade handlat om att göra roliga upplevelser snygga och kommunikativa fick åren på MINC mig att tänka på ett annat sätt. Det spelar ingen roll hur fint någonting är om det inte finns en affärsnytta.

Sen i den vevan gjorde jag en master i interaktionsdesign här på Malmö högskola. För mig att kunna läsa om ämnet och få möjligheten att vara kritisk var helt tokigt roligt. Tufft men väldigt roligt.


Det blir tydligt hur Anna har varit med sen yrket på riktigt tog fart till den stora marknad som det är idag. Jag bad Anna spana ut över framtiden för yrket och hur det kan komma att se ut om tio år.

Att vara UX-designer är så mångfacetterat, det kan verkligen se helt olika ut med en som är bra på användarstudier medans en annan jobbar jättemycket med flöden. Jag tror därför att begreppet kommer att luckras upp och bli mer specificerat inom sådana områden till exempel. På samma gång kommer det bli viktigare att ha en specialist och en generalist, du kommer alltid behöva specialister. Det här kommer ju innebära att jobba mer ihop med andra. Jag ser det på mina kollegor som alla har olika kunskaper som alla behövs. Allt kommer nog bli annorlunda.

Mycket av det Anna pratar om är onekligen inspirerande. Men vad finns det för anledningar till att hon skulle rekommendera någon att jobba med att designa för användarupplevelsen?

Därför att det är viktigt. Det kanske är en kliché, men vi är fortfarande samma människor som bodde i grottor vilket är värt att tänka på när vi blir så fascinerade av all digitalisering och skärmar. Viktigheten i yrket är att vara kritisk mot vad som händer och vara med och påverka och styra så att det skapar ett värde. Jag brukar säga att jag är försvararen av människor i en värld som styrs av företag och ekonomi.

Jag ser mig själv som en renodlad designer fast jag jobbar med User Experience. För mig handlar det om att göra saker bättre sen på vilket sätt som det görs är för mig faktiskt helt ointressant. Lösningen kan bli vad som helst för du har aldrig svaret innan du börjar. Det handlar om ett utforskande och försöka komma fram till ett svar som gör människors liv bättre.


För att inta ett helhetsperspektiv på designprocessen har det blivit tydligt utefter Annas utsagor med vikten av research och kunskap.

För att få kunskap tittar jag i allt. Jag läser artiklar, går på utställningar och pratar med många människor och pratar gärna med människor som är aktiva inom andra områden och blir ofta inspirerad av det. Jag lyssnar på musik, leker med mina barn och reser så mycket som jag kan. Faktiskt tror jag att jag gör vad de flesta människor gör. Lyssnar, frågar och försöker förstå vad som händer i världen och omgivningen.

Sammanfattningsvis tror jag att det är människor som inspirerar mig mest. I en av mina favoritfilmer finns ett citat som jag älskar. En person får frågan om han läser mycket, varpå han svarar: ”Bara om jag inte har någon att prata med”. Människor är inspirerande.


Om Anna fick chansen att träffa sitt tjugoåriga själv, vad hade hon sagt?

Lek fram saker och ta inte saker så allvarligt. Jag tror man blir förblindad under tiden man växer upp att allt ska vara så allvarligt. Det finns så många hierarkier som gör att man tror att man ska göra saker på speciella sätt för att vara duktig. Men i slutändan handlar det bara om att vi är likadana.

Att skapa digitala interaktionslösningar är onekligen ett yrke som ligger i tiden. Det finns fler utbildningar inom områden som design och programmering än någonsin som ett svar på ett ökat behov av marknaden. Avslutningsvis vill jag höra lite om vad Anna har för tips till personer som är på väg in i yrket. 

Till min praktikant just nu säger jag att hon ska göra det som hon tycker är roligast, fokusera på det och lära sig allting hon kan om det. 

Jag jobbade femton år med banker och banksystem, en bransch som jag är ganska ointresserad av. Men jag ångrar inte att jag jobbade med banksajter för att det är stora system som lärde mig mycket grunder i allt från teknik till design. Man kommer hamna där man vill vara till slut och all erfarenhet är bra. Där jag är idag hade jag inte kunnat vara förens idag. Jag behövde göra alla de andra sakerna innan. Sen så handlar det mycket om att vara nyfiken och inte grotta in sig på en grej. Inställningen måste vara levande, i rörelse och anpassas till omgivningen

written by

Media Evolution