Vad är Headless CMS?

by Kristoffer Fredriksson - 15/12/2016 - 11:29

Som namnet antyder, i varje fall ett av dem: Decoupled CMS, så handlar det om att koppla loss CMSet från front-end renderingen. Premisserna för hur användarupplevelsen blir skall med andra ord inte styras av vilket CMS du har valt. Tidigare har vi på 24HR använt termen Content as Data för att det helt enkelt inte fanns någon annan term. 

Risken med att börja prata Headless eller Decoupled CMS är att det låter som att det måste till en särskild sorts CMS för det. Så är absolut inte fallet. Alla CMS går att göra Headless men självklart finns det en del som är bättre lämpade eller erbjuder Headless out of the box.

Vill du se några exempel så har vi till exempel byggt och lanserat Skånemejerier som Headless / Decoupled lösning fast med WordPress som CMS. Ett annat exempel är vår egen sida.

Så, om du tycker att Headless CMS låter spännande, läs igenom vår gamla bloggpost om Content as Data. Det är nämligen exakt samma sak.

Sammanfattningsvis vill jag bara snabbt lista några fördelar:

  • Full kontroll över renderingen ger snabbare sidor
  • Frikoppling mellan innehåll och struktur gör det enklare att visa upp saker på olika sätt på olika delar av en webbplats
  • Frikopplingen gör det även lättare att visa innehåll på olika sätt i olika kanaler
  • Det blir även mycket lättare att hämta in extern data och publicera på webbplatsen 

written by

24HR