Vad är en bra film, egentligen?

by Joakim Lindhé - 15/12/2016 - 16:01

Min egen enkla måttstock ser ut så här: Vill jag se filmen till slut = bra.  Vill jag se om filmen = kanon, vill jag dela den = fantastisk!

Man kan också välja att se frågan från ett helt annat perspektiv. En bra film kan också vara den som tittaren tycker är meningsfull att titta på.

När min dotter nyligen tog körkort fastnade hon i momentet som handlar om hur man backar runt hörn. På Youtube hittade hon den här filmen som en trafikskola i Landskrona producerat. I en pre-Youtubevärld producerades den här typen av how-to-filmer/turorials filmer knappt alls. Helt enkelt för att det inte fanns någon billig och enkel distributionskanal för dem.

Rent tekniskt är videon kass – inte ens skarp, men läraren förklarar på ett sätt som gör att min dotter fattar hur hon ska göra. Den har över 120 000 views! Är det en bra film? Nej, absolut inte, tycker jag med mina TV-proffsögon, men den svarar mot ett genuint behov hos de som behöver lära sig att backa runt hörn.

Vad kan man lära sig av detta? Jo, kan man erbjuda information som har ett tydligt värde för en grupp tittare, då har de väldigt stort överseende med olika tekniska skavanker.

Men… den toleransen finns inte i alla lägen. En billig, hemgjord film som ovanstående hade direkt kunnat motverka sitt syfte om den skulle sälja in en dyr kvalitetsprodukt.

Joakim Lindhé

 

written by

Videoakademin

Idag kan alla nå ut med rörlig bild. Vi vet hur man lyckas. Videoakademin är inte ett produktionsbolag. Däremot kan vi på alla tänkbara sätt hjälpa organisationer att jobba med rörlig bild. Vi har en rad erfarna experter som täcker upp alla delområden – strategi, innehåll, teknik och spridning.