Fyra tips – så gör du video för mobilskärmar

by Joakim Lindhé - 29/01/2017 - 19:29

Videotittandet i mobiler förväntas öka dramatiskt. 2020 kommer, enligt nätverksjätten Cisco, 80 procent av datatrafiken till mobilerna att vara video!

Det finns flera skäl för filmare, redaktörer och marknadsförare att intressera sig för detta. Enligt Google, har mobilanvändarna lättare än andra att bli förtjusta av de filmer de ser. “Mobile viewers are in fact more likely to watch, share, and feel connected to ads and branded video.”

Men faktum kvarstår – skärmen som får plats i din ficka är förhållandevis liten. För att skapa ett videoinnehåll som funkar krävs särskilda hänsyn – tekniska och berättarmässiga. Här är några tips på vägen…

  1. Börja starkt. Spara inte det bästa till sist. Tittaren bläddrar igenom sitt flöde i rekordtakt och fingret är ständigt redo att swipa vidare till nästa skojighet. Därför måste du under filmens första sekunder ge tittaren en riktigt bra anledning att stanna kvar till slutet.
  1. Tänk ljudlöst. På allt fler ställen på nätet ser man filmer som börjar spela upp, men där ljudet är något som tittaren aktivt måste lägga till. Många tittare kanske heller inte har tillgång till sina lurar i det ögonblick de får tillfälle att se din video, eller befinner sig i en bullrig miljö. Därför kan det vara klokt att fråga sig hur videon egentligen funkar utan ljud? Förstår man vad det handlar om ändå? Skulle textning göra filmen mer användbar?
  1. Grafik. Tänk på den lilla skärmens storlek när du skapar namnskyltar och annan grafik.
  1. Avstå brevlådeformatet. Telefonens skärm är redan litet. Om produktionen inte redan från början är skapad i bioformatet 21: 9, är det snarast ett slöseri på pixlar att lägga till ett par svarta fält för att få videon att se mer ”filmisk” ut.

written by

Videoakademin

Idag kan alla nå ut med rörlig bild. Vi vet hur man lyckas. Videoakademin är inte ett produktionsbolag. Däremot kan vi på alla tänkbara sätt hjälpa organisationer att jobba med rörlig bild. Vi har en rad erfarna experter som täcker upp alla delområden – strategi, innehåll, teknik och spridning.