KAN

Våra takeaways från The Conference

by Anna Linden - 15/09/2017 - 09:28

The Conference - denna internationella sammankomst är en superdesignad och samtidigt rätt komplex upplevelse. Temat är att utforska den digitala framfarten ur olika perspektiv. I år handlade de stora frågorna om hållbarhet, urbanisering och identitet. Vi passar på att bringa lite ljus i komplexiteten och summerar våra 5 takeaways så här: ​
 

​1. Är vi fyrkanter i en alltmer cirkulär ekonomi​?
När produkter antingen kan minimeras eller är biologiskt nedbrytbara alternativt kan återanvändas/återvinnas kallas det för cirkulär ekonomi​. Alla som kommit i kontakt med hållbarhetsfrågor vet att nya modeller behövs för att vända på gamla mönster. ​​Här kom Dr Leyla Acaroglu​ med nya verktyg för att designa och utmana oss att tänka i cirkulära system.​ Det var en stark (och sjukt snabb) föreläsning som fick några av oss att undra hur fyrkantiga vi egentligen är?  Vad är det som hindrar oss att kunna skapa positiva hållbarhetsförändringar i världen?

 

​2. Vems intelligens återskapar vi med artificial intelligence​?​​
Flera och olika perspektiv behövs för att att utvecklingen och genomförandet av artificiell intelligens​ ​sker på ett ansvarsfullt sätt. Annars riskerar vi "smarta" lösningar som är alldeles för smala i en maskins inlärning och intelligens.
"Vi är i början av en epok som kommer att förändra allt​ och jag uppmuntrar utvecklare att bjuda in olika personer till bordet. Skapa lite obehag på arbetsplatsen" sa Stephanie Dinkins​​ i sitt tal om ​kulturellt inkluderande A.I.


3. ​​Konst är att ställa frågor. Design definierar en lösning​. 

Om igen påminns vi om vikten av att gå utanför våra kända ramar, men är vi egentligen för ängsliga i vardagen? Hurra för de udda frågorna, narrarna och misslyckandena på vår väg. Inspireras av följande citat: "First they ignore you. Then they laugh at you. Then they agree". Se sedan de här två talarna: 

 

​4. Älska oxytocin!

Så himla old news inom vår bransch, men ändå förvånande outnyttjat. Människan har ju ett superpotent belöningssystem (det där mysiga oxytocinet) som får oss att vilja upprepa belönat beteende om och om igen. Stress och straff däremot utsöndrar kortisol, som inte alls är mysigt. Så för att nå resultat: ge belöning i stället för straff. Var snäll i stället för dum.
 

 

5. Visionen om att sätta lilla Malmö på kartan.

De stora penseldragen på konferensen (och dess 60 sidoarrangemang!) är Malmö, mötesplatser, närproducerad mat, öppenheten och vänlighet. Varje liten detalj -  från den frikostiga välkomstmiddagen i Varvsstaden till programmet (en pysslig workbook), musiken, godisboxarna, mössorna på volontärerna samt färgerna på de enorma ballongerna och rökbomberna utanför Operan - känns genomtänkt. Visionen om att sätta Malmö på den globala kreativa kartan genomsyrar precis allt och är det som lyfter detta event från ett ordinärt till extra ordinärt. Är övertygad om att liknande arbete med vision, engagemang och detaljer kan översättas och implementeras i vilket projekt som helst. Tack för inspirationen!

Undertecknat Amy Leo​, Josefin Boucht​ och Anna Lindén​.

written by

KAN